1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız6 Yıldız7 Yıldız8 Yıldız9 Yıldız10 Yıldız (1 Kişi oy verdi, 10 üzerinden ortalama puan: 10,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...

AGAR.İO Taktikleri

12 Şubat 2015, Perşembe, 20:44:06

agario

Son dönemde bu oyun kadar viral olmayı başarmış başka bir browser tabanlı oyun görülmüyordu. Öyle ki agar.io çoğu mobil oyunu bile sollamış durumda oynanma süresi olarak diyebiliriz.

Peki bu oyun nereden nasıl çıktı ve nasıl oynanıyor ( daha doğrusu “daha iyi nasıl oynanıyor” ) diye merak ediyorsanız, doğru yere geldiniz.

Agar.io nedir, nereden çıkmıştır?

Mouse ile yuvarlak bir karaktere (hücre veya oyuncu diyeceğiz bundan sonra) oynanan basit bir web/browser tabanlı oyun agar.io

Öncelikle şunu aradan çıkartalım, agar.io aslında ilk zamanlar anonim olan bir 4chan kullanıcısı tarafından yaratıldığı düşünülüyordu fakat daha sonradan oyunu yapan şahıs reddit’te ortaya çıktı ve aynı zamanda oradaki Agario subredditini de yönetiyor. Şahsın gerçek kimliği belirsiz fakat kendisinin yine benzeri oyunlar olan cursors.io, voar.io, flapmmo.com gibi oyunları da var.

Oyun neden bu kadar tuttu sorusunun cevabına gelecek olursak. Oyunun çılgınlar gibi eğlenceli ve bağımlılık yapıcı nitelikte olmasının yanı sıra internetteki “viral” olan pek çok şey gibi bunun da neden viral olduğu konusunda somut bir cevap vermek mümkün değil. Daha çok kulaktan kulağa şekilde yayılmış olan oyun kısa sürede internette bir fenomen haline gelmiş durumda diyebiliriz.

Her neyse, gelelim oyunda nasıl daha iyi olabileceğinize.

Agar.io daha iyi oynama veya hızlı büyüme yöntemleri

Aslında oyunda uygulanabilecek şaşırtıcı derecede fazla ufak tefek taktik ve teknik var fakat bunları tarif edebilmek için çoğu zaman kütle (yani yuttuğunuz nokta sayısı) hesabı kullanacağımız için önce oyunun ayarlarından “Show mass” özelliğini açmamız anlatım açısından önemli (oyuna giriş ekranında yandaki dişli butonundan menüye ulaşabilirsiniz)

100-300’den küçük (çok düşük kütle)

Yapmanız gereken tek şey en hızlı şekilde noktaları toplayarak 100 seviyesine gelmeye çalışmak. Bu aşamada bölünerek (yani space/boşluk tuşunu kullanarak) daha hızlı toplamaya çalışmanız çok mantıklı değil, onun yerine tehlikeden uzak kalmaya çalışmak daha mantıklı.

300-500 arası (düşük kütle)

virus-254x300

Bu aşamada “avlanmaya” başlamak yani diğer oyuncuları yutmaya çalışmak büyümeniz için tek yöntem haline gelmeye başlar. Sadece yerdeki noktaları toplayarak anlamlı şekilde büyümeniz pek de mümkün değildir ve belirli bir noktadan sonra zaten nokta toplamadan veya avlanmadan geçirdiğiniz her saniye kütlenizde azalmaya sebep olmaktadır.

Bu aşamada asla 50-100 kütleden daha azına sahip oyuncuların peşinden koşmaya kalkmayın, genellikle uğraştığınıza değmemektedir.

Hızlı büyümek için yapabileceğiniz iki farklı şey var: Diğer oyuncuları bölünme taktiğiyle yutmak veya herhangi bir sebepten ötürü bölünmüş oyuncuları avlamaya çalışmak. Özellikle devasa kütleye sahip oyuncuları takipte olun, bazı durumlarda çok hızlı bölündükleri için sizin tarafınızdan yutulabilecek boyuta ineceklerdir/parçalara bölüneceklerdir.

Oyunun bu aşamasında aşırı derecede agresif olmamaya çalışın ve hedeflerinizi doğru seçmeye çalışın. Oyunda bir sonraki aşamaya geçmesi en zor kütleler genellikle 200-500 arasıdır çünkü bu noktada diğer oyuncuların dikkatini çekmeye başlarsınız.

Arada bir uygulanabilecek bir başka taktik ise daha büyük kütleye sahip rakip oyuncuları bölmeye çalışarak onları yutmaktır. Bunu yapmanın bir yolunu aşağıda açıklayacağız ama en basiti onlar sizin peşinizdeyken virüsleri (testere diyenler de var) yani yerde sabit duran yeşil noktaları defansif olarak kullanmak. Eğer 150-200 kütleye sahip bir oyuncu bu virüslere doğrudan temas ederse parçalara bölüneceği için dağılan parçaları toplayabilirsiniz.

500-2000 arası (büyük kütle)

Bölünme taktiğini doğru uyguladığınız ve sizi bu durumda yutabilecek rakiplerinizden (ki çoğu zaman sayıları pek fazla değildir) uzak durduğunuz takdirde bu aşamadan dev aşamasına geçmek nispeten daha kolaydır.

Eğer etrafınızda çok sayıda küçük rakip olduğuna inanıyorsanız 4-6 küçük parçaya bölünüp haritayı yukarıdan aşağıya “süpürme” hareketiyle tarayabilir ve hem yerdeki noktalardan büyük miktarda toplarken hem de küçük rakipleri kenara sıkıştırıp avlayabilirsiniz.

2000-5000+ (devasa kütle)

Oyunun nihai noktası diyebiliriz. Bu noktaya geldiğinizde sizden çok daha büyük pek fazla rakibinizin etrafta olmaması lazım ve genellikle haritada ilk 10 sıralamasında bulunuyor olmalısınız.

Bu noktada artık iyiden iyiye defansif bir oynayış izliyor olmanız gerekiyor ve en önemlisi yerdeki virüslere dikkat etmeniz lazım. Parçalara bölünmediğiniz sürece sizi yutabilecek pek fazla rakibiniz yok ama bu kadar büyümüşken hareket kabiliyetinizin de az olması avlanmanızı neredeyse imkansız hale getiriyor.

Bu noktaya geldiğinizde aşağıdaki ileri seviye tekniklerden bazıları oldukça işinize yarayabilir.

Genel taktik veya teknikler

Defansif:

  • İyi bir savunmanızın olması oyunda başarılı olabilmeniz için şart. Bunun başlıca yöntemlerinden bir tanesi nereye doğru ve nasıl hareket ettiğinizin her daim farkında olmanız.
  • Haritanın köşelerini bilin, köşeye sıkışmayın
  • Aşırı derecede agresif veya aç gözlü olmayın, çoğu oyuncu avlanmaya çalışırken bölündüğü için yutulmaktadır.
  • Hızınızı kullanın. Sizden büyük rakiplerinize göre her daim hızlı olduğunuz için rakibiniz sizi bölünerek yutmadığı sürece yakalayamaz.
  • Burada dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden birisi “bölünerek yutmak için gerekli kütle” faktörüdür(detaylar aşağıda)
  • Kaçamayacağınızı anladığınız anda yapabileceğiniz iki farklı şey var. Bölünerek en azından yarı yarıya (veya daha az) kütlenizi kurtarmaya çalışmak veya kütle atarak (W tuşu) hızlanmaya çalışmak.

Ofansif:

  • Avladığınız oyuncuları daha büyük oyunculara doğru sürmeye çalışın, onlardan kaçarken size dönmek zorunda kalmadı veya yön değiştirmeleri kaçınılmazdır. Yalnız dikkat edin o büyük oyuncu ikinizi birden avlamasın, bu iş için devasa boydaki ve ters yöne giden oyuncular idealdirler.
  • Avladığınız oyuncular her zaman sizden hızlı hareket ederler fakat onları yemleyerek yani kütle atarak şaşırtabilir, yavaşlatabilir veya yön değiştirmelerini sağlayabilirsiniz.

İleri seviye taktikler ve teknikler

  • Dev oyuncuları parçalamak için en iyi yöntem virüsleri kullanmaktır. Virüslere kütle attığınızda bunlar şişmeye başlarlar ve belirli bir noktaya geldikten sonra (7-8 atış) attığınız yöne doğru yeni bir virüs yaratılır. Özetle virüsleri kullanarak dev veya büyük oyunculara “ateş edebilir” ve onların bölünmesini sağlayabilirsiniz. Buna karşı dev oyuncuların yapabileceği hemen hemen hiçbir şey yoktur.
  • Virüsler aşağı yukarı 4-5 virüs boyu uzağa gitmektedir, mesafenizi buna göre ayarlayın.
  • Virüslere önceden atış yapıp onları şişirebilir (hazırlayabilir) ve daha sonra gerektiğinde son atışı yapıp “patlatabilirsiniz.”
  • İki veya daha çok parçaya bölündüğünüzde eğer her iki parça eşit boyda kalmazsa daha hızlı hareket etmek için küçük parçayı gideceğiniz yöne doğru önden “koşturmaya” çalışın, böylece yavaş olan büyük kütleli parça diğerini çok fazla yavaşlatmaz ve önden gönderebilirsiniz.

Bölündüğümüzde parçaları nasıl birleştiririz?

Bunun çok net bir cevabı şimdilik yok fakat iki hücre birleşmeye başladığında mouse’u ortalarına getirmek birleşme sürecini hızlandırmakta.

Bölünerek Yutma İçin Gerekli Kütle (BYİGK)

Sizden küçük bir hücreyi yutmak için ona doğrudan saldırdığınızda ondan ortalama %10-20 daha büyük olmanız gerekmektedir. Eğer bölünerek yutmaya çalışıyorsanız ise iki katından %10 daha büyük olmanız gerektiğini unutmayın. Bu hesabın en önemli kısmı ise defansif anlamda bu hesabı kullanarak kimin sizi bölünerek yutup yutamayacağını anlayıp ona göre hareket edebileceğiniz gerçeğidir.

Oyuncuların psikolojisini lehinize kullanın

Unutmayın, herkes oyunu sizinle aynı amaçla oynuyor ve oyuncuların nasıl oynadığı kendi kütlelerine göre değişiklik gösteriyor. Buna göre etrafınızdaki oyuncuların ebatlarıyla oranla ne kadar agresif veya pasif oynadıklarını veya ne kadar risk almaya meyilli olduklarını öngörebilirsiniz. Bu sayede sizi kovalayan hücreler kadar kovaladıklarınızın da hareketlerini tahmin etme ve hatta manipüle etme şansınız doğar.

Aslında agar.io çok basit olmasına rağmen oldukça sofistike ve teknik gerektiren bir oyun ve yapılan hareketler hiç düşünmeden oynandığı takdirde listede zirveye oynamanızın bir hayli zor olduğu ortada.

1.538 defa okundu. Etiketler:

Yorum

*
*